28 Jul 2020

Boligleie: Nøkler Til Det Statlige Systemet For Referanseindeks

Publisert i Lov og skatt, Nyheter

Det etterlengtede statlige systemet for referanseindeksen for leiepriser er nå publisert, med data innsamlet fra 11,2 millioner leiekontrakter i løpet av de siste fire årene. Det er departementet for transport, mobilitet og urban agenda som står bak systemet, og det vil bli oppdatert hvert år og samle inn data om 1,7 millioner eiendommer og 33.662 folketellingsseksjoner. Denne indeksen mates med informasjon fra Skatteetaten, jordregisteret, det nasjonale instituttet for statistikk (INE), Spanias nasjonalbank og kausjonsobligasjonene i de autonome distriktene, samt data hentet fra eiendomsportaler.

Selv om indeksen ennå ikke fungerer som et verktøy for kommunene og de selvstyrte distriktene for å begrense inntekter, er det fremmet mange argumenter i denne forbindelse, både for og mot indeksen.

Ifølge statsråd José Luis Ábalos er indeksens funksjon “å for første gang tilby et statlig statistisk verktøy for prising, slik at enkeltpersoner og de forskjellige agentene har ytterligere en ressurs som de kan bruke i dette markedet”, samt “å bidra til at alle administrasjonene har en mer presis kunnskap om leiemarkedet og å redusere feilmarginen i politiske beslutninger”. Han peker på unge mennesker som de viktigste ofrene for krisen. Covid-19 er et insentiv som gjør at det haster å “styrke det befolkningssegmentet som den vanskelige oppgaven med å garantere en inkluderende gjenoppbygging i Spania vil falle på”, sier statsråden.

Indeksen inneholder detaljert og presis informasjon om utviklingen i markedet for permanent utleie av boliger. 1,5 av de 1,7 millioner innsamlede eiendommene er kollektivboliger, mens de resterende 0,2 millioner er eneboliger. Dataene som samles inn, refererer til månedlig leie, boareal, månedlig beløp osv.

David Lucas, generalsekretær for boligsaker, forklarte at indeksen inneholder data fra 33.662 folketellingsseksjoner, fra 9.842 folketellingsdistrikter, 7.593 kommuner, 46 provinser og 15 selvstyrte distrikter, samt Ceuta og Melilla. I tillegg forklarte han at de prøver å krysse dataene sine med dataene fra País Vasco og Navarra for å legge dem til indeksen.

Denne første analysen indikerer at de mest etterspurte områdene er Madrid, Barcelona, Valencia, Málaga, Kanariøyene og Balearene.