16 Apr 2024

Veiledning Til Utkastet Til Kanariøyenes Vivienda Vacacional-Regler

Publisert i Bo på Gran Canaria, Nyheter

Gobierno de Canarias (Kanariøyenes autonome regjering) har offentliggjort teksten til et nytt lovforslag som regulerer Viviendas Vacacionales (VV) på Kanariøyene.

Det er viktig å huske på at det fortsatt er et utkast, og at det nå er åpent for offentlig høring og innspill.

I sin nåværende form innebærer utkastet en rekke strenge regler for søknader om nye VV-lisenser. Kommunene (rådhusene) må lage sine egne lokale regler som er i samsvar med den endelige versjonen av den nye loven, ellers blir det forbud mot nye VV-lisenser i fem år.

Den nye loven åpner også for at komplekser på turistjord kan erklære seg som boligkomplekser.

Husk at både det nåværende og det nye regelverket kun gjelder for de eiendommene som markedsføres på digitale plattformer med bookingsystemer (turistformidlingskanaler). I andre tilfeller er det ikke nødvendig å registrere seg som VV.

Nye regler for Vivienda Vacacional i lovutkastet

Lovforslaget inneholder følgende krav til alle nye VV-lisenser på Gran Canaria, som kommunene må integrere i sine egne regler:

  • En municipio kan ha maksimalt 10 % av sine boenheter som VV-enheter.
  • En VV-lisens kan bare fås i en bygning eller et kompleks der comunidad uttrykkelig tillater denne aktiviteten.
  • Alle nye VV-er må ha en energieffektivitetssertifisering på nivå B eller C.
  • Alle VV-er må ligge innen 500 meter fra et ladepunkt for elbiler.
  • Solenergi til varmtvann er obligatorisk for alle nye VV-er.
  • Minste bruksareal for en VV med plass til 2 personer er 44 m² (50 m² bebygd areal).
  • Alle nye VV-er må ha heis.
  • Ingen VV-lisenser kan gis i nye bygninger de første ti årene etter at de er oppført.
  • Hele bygninger, for eksempel boligblokker, vil ikke kunne få VV-lisens.
  • Turistkomplekser vil ikke være kvalifisert for VV-lisenser.
  • I områder som er utpekt som Zona Tensionada (en sone der husleiene har økt så mye at de ikke lenger er overkommelige for lokalbefolkningen), vil det ikke bli gitt nye VV-lisenser.

Overgangsperiode for eksisterende fritidsboliger

Eksisterende VV-er i boligområder får fem år på seg til å gjøre de nødvendige endringene for å overholde de nye reglene.

Etter den første overgangsperioden på fem år vil eiendommer som oppfyller noen av de nye reglene, få ytterligere fem år (totalt ti år) før de må søke om lisens på nytt.

Nærmere bestemt må eksisterende VV-er oppfylle følgende nye regler innen fem år…

  • Energieffektivitetssertifikat B eller C.
  • Elbillader innen 500 meter.
  • Solenergi til varmtvann.
  • Løft

Det er sannsynlig at eksisterende VV-lisenser for eiendommer i turistkomplekser vil bli inndratt.

Konsolidering av boligbruk i turistkomplekser

Turistkomplekser vil kunne søke om konsolidert boligstatus i en toårsperiode etter at de nye reglene trer i kraft. De må kunne bevise at komplekset de facto har vært et boligkompleks i en lengre periode for å kvalifisere seg. En eiendom som får status som konsolidert bolig, vil ikke være kvalifisert for VV-lisens.

Komplekser eller bygninger som ikke ber om konsolidert boligstatus (eller som ikke kan bevise at de har vært boliger i lengre tid), vil forbli turistkomplekser med ett enkelt driftsselskap, en rolle som kan overtas av eierfellesskapet.

Costalegre-stranden på Gran Canaria

ACEGIs svar på utkastet til nye regler

Den kanariske sammenslutningen av eiendomsselskaper (ACEGI), som Cárdenas Real Estate-sjef Carolina er talsperson for, har svart på utkastet til regler i en pressemelding.

Der heter det at ACEGI er enig i at det er behov for nye regler for VV-er, og støtter enkelte elementer i forslaget. Det er for eksempel positivt at de facto boligkomplekser i turistområder nå kan få regulert sin status. Det er også gode nyheter at lokale kommuner får mulighet til å regulere VV basert på lokale forhold.

ACEGI kommer imidlertid til å argumentere for at noen av de foreslåtte kravene er for restriktive i løpet av den offentlige høringsperioden for lovutkastet. For eksempel er det praktisk talt umulig for en leilighet i en stor bygning å få en sertifisering for energieffektivitet på nivå B eller C.

ACEGI ønsker en mer fleksibel tilnærming til reguleringen av ferieutleie på Kanariøyene, som åpner for en diversifisert og demokratisk reiselivsmodell.

Ingen endring før etter den offentlige høringsperioden

De nye reglene vil ikke tre i kraft før etter en offentlig høringsperiode og en påfølgende periode for eventuelle endringer. De endelige reglene vil tidligst tre i kraft ved utgangen av 2024. Frem til de nye reglene trer i kraft, kan det søkes om VV-lisens for eiendommer i boligområder etter de eksisterende reglene.